Sunday, December 16, 2012

Kita Berbeza

Assalamualaikum peminat-peminatku.....(BAJET! BAJET! konon ada peminats -_-' )
Malam yang indah ni aku nak share suatu kisah yang menyayat hati. Agak sadis dan kejam. AMARAN! kepada ibu mengandung, pesakit jantung atau penagih coki-coki yang tegar untuk tidak membaca entry ini. Aku ulang lagi sekali, JANGAN!!!

    Sebenarnye takde larh sadis sangat, takde kena mengena pun dengan yang hidup ataupun pesakit kencing manis. Lebih-lebih lagi penggemar sup ekor....(melalut-melalut....)

    Semua manusia normal mesti ada masalah dalam hidup. Tak kisahla masalah dengan family, girlpren or boipren, mungkin masalah rumah tangga, rumah mentua, rumah jiran, rumah anak2 yatim atau mungkin rumah kedai. Masalah tu memang takkan habis selagi kita ni bernama manusia. Cuma bezanya, kita mengalami masalah yang berbeza DAN cara tangani masalah tersebut yang berbeza.

   ADA satu kisah yang aku dengar dari seorang kawan. Dia mengalami masalah dengan keluarga die. In the same time, Dia clash plak dengan girl Dia yang die sayang sangat. Jalan mudah, die amek dadah. Sekali je boleh di maafkan lagi tapi Dia keep amek those things tiap kali Dia ada problem or stress. Jujur and ikhlas dari hati,aku kesian dengan die, kesian sangat. Dia dah jauh, sangat jauh dari jalan yang sepatutnya. Sangat jauh. Aku nak tolong Dia tapi mungkin Dia tak langsung ditolong. Apa aku boleh buat kan???

    AKU juga mengalami masalah yang sama. Cuma aku bukan putus cinta cuma kasih yang langsung tak berbalas. Masa tu, aku jadi macam orang gila. Langsung tak peduli dengan benda lain. Aku jadi bodoh sebab aku sangka aku ok. Rupanya tidak. Akhirnya aku menangis mengenangkan kebodohan sendiri, menangis kerana menahan sakit hati dan sebak yang melampau. Masa tu aku rasa sakit sampai tak mampu bernafas, sakit sangat. Sakit sampai aku rasa yang aku sanggup mati dari rasa and tahan rasa sakit ni.

   Tapi aku tak cuba cari pasal dengan mencari penyelesaian masalah yang sementara. Macam dadah, arak, lumba haram, and other things yang tak berapa nak sihat. Gembira dan seronok tu sekejap je. Sementara...
CARA aku, "KEMBALI PADA ASAL". Aku mula solat lima waktu yang sebelum ni rongak2, ikut mood nak solat ke tak. Aku mula dekatkan diri aku dengan Al-Quran, mendekatkan diri dengan DIA yang tak pernah tinggalkan aku walaupun aku selalu lupa DIA.

     Sesungguhnya ALLAH Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Di saat aku lemah, DIA tiupkan angin kekuatan, di saat aku jatuh, DIA bantu aku bangun, di saat aku menangis kepenatan dan putus asa dengan hidup, DIA memberikan aku harapan baru. DIA memberikan aku hidayah dan petunjuk di saat aku sesat. DIA memberikan aku ketenangan di saat aku kusut. DIA memberi cahaya di saat jiwa ini gelap. DIA memberikan aku segalanya walaupun aku tak pernah menjadi seorang yang sepatutnya. DIA memberi kasihNya di saat aku hilang kasih yang belum pasti milikku, kasih yang ku kejar, kasih yang bukan milikku.
Aku beruntung, aku bernasib baik. Walau satu dunia tinggalkan aku. ALLAH itu sentiasa ada bersama aku. Tidak pernah tinggalkan aku.

Tuesday, December 11, 2012

MY SEMINGGU!!

Assalamualaikum Dunia!!!!

It's a new semester and will be last insyaAllah...kenapa tajuk entry ni "my seminggu"???sebab macam-macam dah jadi....
Start sem baru ni macam-macam aku rasa. Rasa macam nak stay longer kat rumah but hallo!!! tak payah nak manja sangat larh kan. Awal-awal sampai hostel ada larh jugak homesick tapi cover larh kan, dah senior  meyh, malu kowt if all my junior know right??erm....

     First, keadaan di dorm. Macam mana nak describe. OH MY PRADA!!! aku dapat katil atas!!! i'm speechless, i feel dizzy, i'm going to die!!!! (so melampau emosi!!! over.....) then....Belum tentu dapat kolej. I'm KIV. Macam tak tahu lagi status nye. Please pray for me!
     
     OH MY GUCCI!!! aku so dekat dengan Miss H...bukan nama sebenar. Aku try nak terima everything and just be friend like before but bila di rewind kan balik what she did to me....sekian, terima kasih je larh. Aku tak boleh nak lupa muka die yang so macam wanita lindungan kaabah....sorry again!

    Next, my adik-adik. Malas nak cerita bila fikirkan yang tak worth langsung cerita ni nak di hebahkan. Aku tak salahkan that Mr Perfect hundred percent. Memang apa yang dia cakap ada betul nya but my dear cara you tegur tak berhemah langsung. You ada hak nak marah, i admit but you tegur something yang tak sepatutnya you tegur. Please marah about something yang you can touch bukan pasal peribadi orang or appearance orang. WHO ARE YOU??? abang dia, her husband?? family??. You sedar tak yang you tegur tu is hampir kepada keimanan seseorang?? They cried bukan sebab you marah but you tak hargai and you tak try faham diorang. At last you dibenci. YOU ASK FOR IT!!! CONGRATULATION!!!
    
    Tell you what, tak semua manusia perlu dibentuk dan dibimbing with the same way or method. Setiap orang tu lain sikap dan perangainya. Aku tak manjakan diorang. Aku tegur, aku marah if diorang salah but aku tak judge diorang like you did. Mungkin cara kita memimpin tu lain. Cara kita berbeza. Sangat-sangat berbeza. Aku tak terlalu memikirkan kata orang yang hanya tahu cakap, meluahkan pendapat yang very judgemental. Aku lebih suka menilai or mengingati all the kindness that they did and hargai all the kerja keras yang diorang buat. Aku lebih suka melihat everything with my own eye rather than melihat dari mata orang lain. Aku melihat dengan kasih sayang bukan dengan kuasa. Aku tegur and aku marah just antara aku and dia bukan menyalak like a d** yang meroyan sampai satu dunia boleh dengar. Aku lebih suka menerima kelemahan dari kesempurnaan kerana kesempurnaan tu hak ALLAH SWT.l

     Tadi masa kelas pulak, Mr Arrogance tu menyalak lagi. Kenapa nak susahkan hidup orang lain dengan masalah yang kau cari sendiri. Aku fed up betul larh. Dah larh tak reti nak kawal emosi. Tau nak marah je. Semak larh lu brader. Emosi tak stabil. Kalah girl yang PMS. Sometimes you can be sweetee than sweets, kind like cinderella but you can also be like tiger. Marah macam dunia ni tak pernah adil on you. Dunia memang tak pernah adil tapi ALLAH tu adil. Berubahla, kawal larh sikit marah and ego kau tu. Tak payah nak agungkan ego and put that ego lagi tinggi dari menara KLCC. Gara-gara ego je, kau boleh hilang benda yang paling kau sayang. Right then baru nak menyesal, dah tak berguna langsung.

   Mungkin ramai yang akan memaki hamun aku lepas baca this post, tu pun kalau ada yang baca. Ikhlas dari hati, aku rendahkan diri yang sejak azali ni rendah, memohon maaf atas kelancangan mulut, kekasaran bahasa. Maafkan aku andai aku terlalu biadap. Aku tahu mungkin aku salah dalam mengutarakan apa yang aku rasa. Mungkin aku pengecut nak cakap all those things depan orang-orang tersebut. Biasalah, manusia memang macam ni. Akan rasa diri lebih baik dari orang lain. Semua kesalahan orang lain kita akan nampak even sebesar kuman. Kesalahan sendiri yang sebesar gajah di sorokkan. Bila ada ilmu sikit, mulalah nak berbalah dan mengutarakan segala pendapat dengan yakin seyakin yakinnya. " apa yang aku cakap ni betul.." Mungkin aku salah seorang dari mereka. Aku mohon maaf. Aku mintak maaf sangat-sangat. MAAFKAN AKU!  


p/s: manusia tetap manusia, takkan berubah menjadi malaikat....



xoxo, 
- bai -


       
   

   

Thursday, November 29, 2012

OH MY PAVLOVA!!

Assalamualaikum dunia,
What is wrong with that title??? Al-kisah...
     Last night my adik and I berangan nak try buat pavlova. Niat aku yang asal is follow resipi from my dearest lover.... .>>>>>>>>>
chef sherson lian

But, aku derhaka pergi follow plak resipi Kak Jah mana ntah, di rembat dari blog di internet. Iyalah, kekonon nak kekwat sangat, "Dunia di Hujung Jari...."
   
     Aku pun buatlah mengikut resipi dan segala tunjuk ajar serta tips2 Kak Jah tersebut. Tip yang membuatkan aku yakin yang aku punya pavlova tu menjadi ialah apabila putih telur di pukul sekuat hati dan letak segala bahan seperti icing vanilla, cuka masak and a little bit of corn flour, then pukul sehingga gebu...(katenyeee...) then cuba terlungkupkan atas kepala, kalau tak jatuh atas kepala segala bahan dalam mangkuk tu, maknenye berhasillah.

     Fortunately, memang tak jatuh!!!! Bangga bukan kepalang. Setelah berusaha memukul sehingga rasa macam nak gaduh, masukla my creation ke dalam oven yang telah di pre-heat kan......
keting!!!( bunyi oven apabila mende alah dalam tu dah masak). Dengan semangat yang membara-bara, aku bukak "pintu doraemon" tu (pintu oven) dan ......ermm tu....

macam.....

....lubang...takpe, aku hias dulu...

tutup lubang ni...

...kat sini

kat situ...dan hasilnya!!!!!!




    Cantik tak hiasan ku ini.....mwahaha!!! menarik tertarik and memang da bomb....kui kui kui.... (yaks! perasan lebih, masuk dustbin tutup sendiri...) anggur tu dah macam kumbang yang dalam cerita mummy return>>>OMG!!!!
TAPI...Indah Khabar Dari Rupa...Cantik di Luar, Scary di Dalam....

    Macam mana aku nak describe rasanya ek. Rasa membunuh gila. Orang yang makan pavlova di atas boleh kena kencing sweet and tiga hari kemudian...sadakallahulazim...sekian terima kasih...tamat...the end lah kisah hidup beliau. Dahla manis, rapuh gila, masuk je dalam mulut, bila mende alah tu cecah kat lidah, terus hilang!!! scary kan???? kalah filem horror, Ahmad Idham pun putus asa nak wat cerita hantu after dengar cerita aku ni...

     Hmmm, aku kalau bab memasak ni, tak pernah berjaya. Bestnya jadi my adik. She is good, maybe the best cooker ever. Cheese tart die so sedap. Rasa macam kat heaven....perfect!!!

    But, i will never give up. I'll be bake again and again sampai rumah nenek hangus....errmmm, sampai berjaya....FIGHTING!!!! (semangat kemain.... -,-' )



P/s: don't give up ye kawan2....hehe =p









Thursday, November 22, 2012

aku yang keliru!!!!

Assalamualaikum dunia,
Malam ni...(pagi sebenarnye) aku tengah tak faham dengan emosi sendiri. Penatnya nak jaga hati orang kan?? Aku rasa macam nak nangis, jiwa aku kacau gila, aku stress gila sampai tahap buta huruf....
     Semuanya gara-gara perang bisu antara paklang dengan adik aku yg bongsu. Apa kena mengena dengan aku plak ek??? Mestilah kena mengena, paklang kalau tak puas hati dengan adik aku, dia akan cakap kat aku. Dan aku macam orang bodoh, tak tahu nak buat apa, SUMPAH! AKU TAK TAHU!!! Aku pun tak tahu berapa lama semua ni nak jadi macam sekarang ni. Motif paklang tak tegur adik sebab adik pemalas dan juga kurang ajar. Pernah sekali paklang maki adik sebab adik kurang ajar. Paklang pernah tengking adik. Aku kesiankan adik tapi dalam masa yang sama aku tak suka cara adik bergaul dengan orang tua. 
     Memang aku mengaku yang adik punya biadap tu tahap dewa tapi paklang pun sama gak sebab ego tinggi melangit sampai tak nak cakap dengan adik, and adik kisah plak ek kalau paklang taknak cakap dengan die. Benda takkan selesai if tak bincang. Instead of bincang, diorang prefer to bersikap mendiamkan diri dan menanam rasa benci dalam hati bergunung-gunung. Lebih rela pertahankan ego sendiri dari memikirkan hati orang lain yang mungkin lebih terluka gara-gara perbuatan korang. Lebih rela menternak benci daripada hubungan kekeluargaan. Kesimpulannye, lack of communication..SAHNGATTT!!!!
     Masing-masing nak menang. Semua tak nak mengalah. Kalau boleh nak the other side yang datang and mintak maaf. Tak guna sebab masing-masing kepala batu and konkrit. USED FOR NOTHING!!! Aku tak tahu nak cerita kat siapa sebab aku sendiri pun kekadang tak pasti dengan emosi aku, sampai aku sendiri tak tahu apa yang menganggu ketenteraman jiwa aku. Yang aku tahu, aku amat terganggu dan berlakon je semua senyuman kt muka aku tu.....

Dear daddy,
maafkan kakak sebab tak jaga ibu dengan adik baik-baik. Doakan akak kuat walaupun akak sorang-sorang. Kalau dulu ada brader tapi sekarang tak tahula mana die pergi. Brader tu pun dah bosan dengan akak. Nampaknye apa yang akak takutkan jadi jugak. Brader akak tinggalkan akak, die hilang gak. Akak tetap doakan die bahagia larh dengan  sesiapa pun walaupun hati akak dah sakit, pedih, hancur lebur....lantak la.
     Akak dah penat nangis, penat tahan hati sendiri sampai satu masa akak rasa mati tu lagi baik daripada tahan sakit hati sendiri. Akak penat sangat nak melayan and menjaga hati semua orang sampai akak rasa nak tidur untuk selamanya. Akak cuma nak buat ibu bahagia. Akak nak ibu sentiasa tersenyum. Rindu ayah. Sangat-sangat rindu. Semoga ayah tenang di syurga. InsyaALLAH....

Sunday, November 4, 2012

Shila Amzah - Dejavu ( Official OST AKU, KAU & DIA - DI PAWAGAM 28 JUN 2...


assalamualaikum,
hi there, long time no write, hehe...so, for warm up, i'd like to share with the readers one of my favorite song by shila amzah, deja vu...so enjoy...(da highlight line yang menyentap hati tahap tak hengat!....sebenarnye semua lirik effect aku sesangat...sentap!)


 Aku bukan lemah tanpa cinta
Hanya tidak mampu sendiri tanpanya
Biarkan aku menangis kerna derita
Dia hadir mengubatkan rindu
Mengajarkan aku erti cinta
Namun semua tidak seindah ku sangka
[Chorus]
Dialah yang aku inginkan
Dia cinta yang kudambakan
Namun semua hanya tinggal mimpi
Terpisahnya cinta
Aku harus melupakannya
Aku harus memadam rasa
Namun hati tidak pernah mampu
Melepas kau pergi
Dialah yang aku inginkan
Dia cinta yang kudambakan
Namun semua hanya tinggal mimpi
Terpisahnya cinta
Setelah sedar dari mimpi
Harus ku terus hidup tanpamu
Kini ku pasrah segalanya
Tentang cinta

Monday, September 10, 2012

"So Sick"



"and i'm so sick of love song
so tired of tears..
so done with wishing
you were still here..."

     okey, semua orang tahu yang niat aku tak nak post blog pasal ceritera cinta aku,
semua orang tahu yang aku dah hidup dengan bahagia, aku boleh senyum dengan bahagia, teruskan hidup dengan sangat sangat bahagia.....

tu semua satu PENIPUAN YANG BESAR!!!!

KEBENARANNYE >>>>>>>>

     okey, semua orang tahu yang niat aku tak nak post blog pasal ceritera cinta aku,
semua orang tahu yang aku dah hidup dengan bahagia, aku boleh senyum dengan bahagia, teruskan hidup dengan sangat sangat bahagia...

aku cuba untuk hidup macam biasa, try jalani my lame life dengan teruja nya tapi semua benda yang aku buat mengingatkan aku tentang kau... the worse part is, benda yang paling aku suka jadi benda yang mengelirukan... Am i suppose to like it or just hate it with everything inside myself...Music...

Aku nak kau tahu yang aku sangat berusaha untuk lupakan semua tentang kau, aku nak kau tahu yang aku rasa macam nak mati bila aku bersusah payah menahan hati sendiri,menahan sakit ni sendiri, menahan cemburu sendiri, menahan air mata ni sendiri, menahan semuanya sendiri, seorang diri, sorang-sorang, ALONE!!! pernah ke kau fikir semua sakit tu???pernah ke kau fikir apa aku rasa??? pernah ke?????!!!!!
Apa yang kau buat sekarang ni bukan tolong aku lupakan kau tapi makin menyakitkan aku. Kau blah macam tu je, Kau faham tak yang kau blah just like that!!!!!!

     Aku teringin sangat benci kau. YES, memang aku benci kau, benci semuanya pasal kau sebab semua tu buat aku sangat sangat sangat sangat sayangkan kau...sangat sayangkan kau...aku benci kau sebab aku cintakan kau...aku ikhlas sayangkan kau kerana Allah, Lillahi Taala hati aku terlalu teguh untuk kau even aku tau kau tak nak aku, kau annoying ngan aku, kau rasa semak gila ngan aku kan???
   
     Mesti orang semua cakap aku bodoh sebab masih gilakan lelaki tu sedangkan terang-terang lelaki tu taknak aku...ok, aku bodoh!!! ku akui aku sangat bodoh....hinalah aku banyak mana pun, aku sanggup if itula aku perlu bayar untuk aku terus sayang kau...

sorry bro, aku masih sayang kau ='(

Saturday, August 4, 2012

my adikkkssssss!!!!

Assalamualaikum....
Aku dapat idea untuk tulis this entry setelah bercerita dengan my adik-adik about adik-adik yang lain. Honestly, sumpah aku rindu kat diorang. Aku jarang dapat lepak dengan diorang sekarang sebab aku dah busy giler dengan assignment bagai. Dah final year, tak leh nak memain sangat. Even aku busy camtu pun,aku still nak tau how is my adik-adik. macam mana ek??? Solution nye, Pikot dengan Alia larh informer tetap aku. Thanks sayangss!
     Dah lama nak share pasal my dear adik-adik tapi selalunya entry lain yang aku post dulu especially pasal my "love story" tu. Entah berapa banyak entry ntah >>>>>> USELESS!!!
 FINALLLYYYYYY!!!! i'm going to write about my adik-adik!!!!! (dengan perasaan yg teruja dan melompat-lompat...)

    And today, FINALLLYYYYYY!!!! i'm going to share bout my adik-adik (berapa kali nak cakap????).....
pic1: bersama senior2 TheMA!!!!sayang mantan president xde... ;(
pic2: All my adik-adik!!!! mse ni Lah ngan Nine blum join the club...
pic3: ermmmmmm....sme la description pic2

Semua orang mesti nak tau kan, mana aku dapat diorang yang ting tong ni???? ceritanye begini.....bukan ke aku ada post sebelum ni?????jap cek blek >>>>>>>>>>>> =) belum rupanya.....


    Pada satu meeting TheMA (theater, music and arts), aku di lantik sebagai ketua bagi satu sub-group baru under this club named VOQ stand for Voice of Quiver...if i'm not mistaken larh...Then adalah audition and jurinya...Eheemmm! aku larh.....(Tolonglahhhhh awekkkk, takde ciri-ciri langsung!!) Masa tu aku baru larh kenal dengan diorang ni but tak semua. First person yang aku kenal budak yang kena tepung paling banyak ue...nama die fareez....then pikot, mei and sara sebab sebilik, seterusnya aku kenal larh dengan sha, liya, kiah, bel, dilla, yan, apit, nine, lah, azam....


     My adik2 memang banyak giler ragam, sometimes degil tapi comel, kadang-kadang suka buat aku risau dengan kerja-kerja giler diorang tapi aku tahu diorang akan jaga kawan masing-masing  yang dah macam adik beradik sendiri....oh God, how i miss them...


     To all my sayangsss, terima kasih sebab jadi adik-adik yang comel and sangat baik pada akak. thanks jugak sebab selalu ada dengan akak dalam semua keadaan, akak mintak maaf atas semua kekurangan and kesilapan akak dalam menjaga or memimpin korang, akak tak sempurna, akak bukanlah seorang kakak yang baik untuk korang. Perkara pertama yang akak akan rindu giler bila akak grad nanti is korang and always korang....korang is like miracle yang Allah bagi when akak lost my beloved daddy. When love was totally sucks in my life, korang bagi different meaning of love yang baru kat akak. Doa akak agar Allah sentiasa pelihara relationship kita sampai akak mati and bila satu hari nanti, my dreams akan kita share bersama....


last but not least, enjoy these photos of my adiksss....
>>>>>>>>>>>>> ( ", )


lah masa induction >>>>"comel"
fareez >>>>> awwww!!

handphone aku ni!!!!!

plan utk besday fareez...hehe 

apa yang awak cuba lakukan sha????




speechleesss tgok aweks ni semua....


this picture and seterusnya masa diorang balik umah aku...best best

background...ermmm...aaaaa...hmmm...







aku rindu giler masa ni dengan diorang smapai
aku suh beli makan then makan sesama...=)


masa buat projek tak jadi...hehe

lah memang suka macam ni...gambar seterusnya ialah bukti!!!

kannnn????

Monday, July 16, 2012

Najwa Latif - I Love You Lirik [Remake]


Assalammualaikum.....
Semua orang mesti da dapat agak yang aku malas nak menulis tapi nak gak update blog ni..hehe
Apa-apa pun,korang enjoy larh this video...lagu yang sweet sesangatttt...loiikee!

Saturday, July 7, 2012

no title =,(

Assalamualaikum....
Pagi ni, bangun je aku kena terus tolong ibu cucikan sangkar kucing aku yang dah memerut dengan bahagianya. Lepas tu, aku hantar adik-adikku ke sekolah. Ntah pape, hari sabtu pun sekolah seyh. Takde life ke??? Alia nak amek SPM kowt tahun ni so mestilah ada program motivasi sampai basi...hehe..Shazlin, darjah khas, sekolah agama...GOOD!
    
     Kemudian, aku amek gitar aku and terus nak continue pelajaran aku dalam mencapai misi menjadi pemain gitar yang poyo. Suddenly, dengan berlagaknya aku kekonon nak tuning gitar ue. As usual, tali E putus...haha! padan muka aku...then aku nangis.....mesti timbul tanda soal yang besar gila kat kepala korang an????
   
     Aku bukan nangis sebab that gitar or how dull of my life but actually aku just kesiankan diri sendiri. Remember bout guy yang dah maybe lupakan aku??? Yup, aku memang sayang dia dan dia pun "sayangggss" sahhhngattttt kat aku. Dah dua tahun aku tahan sakit ni. Sebab tu aku try larh pupuk perasaan sayang tu kat lelaki lain. Tak berhasil kat lelaki lain tapi terjadi kat seorang mamat ni. Pelik ke???bagi aku tak. Dia macam brader yang aku suka dulu. Dia pernah nyanyi kat aku. Lagu-lagu feveret aku plak tu...then i'm crazy bout him. Suddenly aku dapat tahu yang Dia ni dah ada awek baru. That awek baru sangatla aku kenal...SANGAT KENAL!!!!!!
    
     Know what?? aku penat sebab suka jatuh cinta kat orang yang salah. Menangis sesorang macam ntah apa-apa. Memperbodohkan diri sendiri. Kenapa nak menangis untuk sesuatu yang tak guna. Semakin aku fikir, semakin aku tak tahu, semakin confuse. Aku tak tahu apa nak jadi dengan diri aku....
ARRRRGGGGHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!! im sick with all of this things!!!! it's totally sucks!!!
    
     Aku terlalu mengharap agar dia dengan aku so aku akan lupa terus kat brader aku tu. Sekarang ni aku dah mula rasa yang perasaan aku kat brader tu hilang perlahan-lahan. Banyak sangat kenangan aku dengan brader and Dia. Perkara yang aku suka pada Dia is gelak Dia. Suara Dia terngiang-ngiang kat kepala aku. Aku tak boleh stop think bout him. Tak ke gila namanya?????
    
Duhai hati, tahan dan jangan pernah jatuh cinta kat sesiapa lagi. Sakit kan??so,pergi m%&#$$ dengan semua perkara yang berkaitan perasaan ni...







nota hati : Aku perlu cari apa yang sepatutnya aku cari.......

Sunday, July 1, 2012

Sami Yusuf - You Came To Me (Feat. Dato' Siti Nurhaliza) @SamiYusuf @Art...


Assalamualaikum sahabat-sahabat blogger ku sekalian....ermmmm,if ada larh....hehe =p

     Dah tengok music video kat atas??mestilah dah kan, sebab jumpa video dulu baru entry ni. Tajuk lagu ni is You Came To Me,dendangan Sami Yusuf featuring Dato' Siti Nurhaliza. Lagu ni di gubah oleh Sami Yusuf sendiri. Gabungan tiga bahasa iaitu english, arab dan bahasa melayu ditambah pula dengan irama dan melodi yang sangat indah. Sangatla sedap dan menginsafkan diri.

     Sebenarnya, entry kali ni bukan sahaja nak cerita pasal how nice this music video or kekurangan this video. But, it comes with cerita yang menarik, yang kekadang sekadar nak bagi effect yang dabomb pada music video tersebut!
      Timbul isu tentang imej Dato' CT dalam this music video. Ramai larh peminat-peminat laman sosial mengutarakan pendapat masing-masing, meluahkan perasaan kecewa dan ada juga yang nak tunjuk pandai, judge awek ue camni and cam gitu...its like whatever.....Kata mereka, lagu ni berkonsepkan dakwah. So, kenapa imej Dato' CT macam tak sesuai dengan lagu tersebut. Semua orang sedia maklum dengan cara pemakaian tudung beliau. Semua dok sibuk condamn beliau pakai tudung tak betul. Siap tau nanti beliau masuk neraka. 

       Pada aku, memang tak dinafikan cara die tu agak "pelik". Kita sebagai saudara sesama islam pun memang wajar menegur saudara kita. Tapi yang jadi permasalahan nye sekarang is cara kita menegur. Tak sepatutnya kita menegur tapi dengan kata-kata yang agak kasar. Sedangkan Rasulullah s.a.w dulu pun brdakwah dengan cara yang lembut, dengan cara diplomatik bukan dengan cara yang sedemikian....

 "arghhh!! ni kompem msuk neraka ni...tak tutup aurat!!!"
 "jawabla nanti dengan Allah macam tu!!!"
(kata-kata yang tak berapa comel...)

     Siapa kita sampai kita boleh tahu mana tempat dia selepas mati nanti sedangkan nasib kita sendiri kita tak tahu. Cuba fikirkan, daripada kita melalak dengan ntah apa-apa, better tegur dengan lebih sopan dan santun. Kita doakan dia. Doa itu kan senjata bagi orang islam. Jangan dengan mudah menilai orang. Sentiasa ingatkan diri sendiri, tegur dengan cara yang berhemah. Berdoa agar dia dapat petunjuk dan hidayah Allah. Minta agar Allah menggerakkan hati kita dan juga hati dia untuk menjadi muslim yang sejati, menjadi orang yang lebih baik...InsyaAllah....

     Alhamdulillah, kerana ada yang menegur kerana menyedari akan tanggungjawab sebagai sesama muslim. Tapi tak cantik bagi mereka yang menegur kerana tak suka dengan beliau then nampak kesalahan sikit terus judge, tak boleh larh macam tu. Kita menegur kerana sayang. Bukan kerana dendam. Tak boleh larh camtu kan...hayati bait kirik lagu tersebut.



kata pak seman: aku menulis kerana pendapatku, salah dan silap, ampunkan aku. Aku manusia biasa yang tak lari dari kesilapan. Menulis ini juga mengingatkan diri sendiri tentang betapa ceteknya pengetahuanku dalam agama. InsyaAllah...aku akan berubah, doa dan terus berdoa...amin... 

Friday, June 29, 2012

teksi oh teksi!

Assalamualaikum and selamat pagi!!!
Apa khabar kengkawan, hope semua sihat, selamat menyambut hari lahir kepada sesiapa yang menyambut hari lahir hari. Alhamdulillah, Allah masih memberi kita peluang untuk bernafas di bumi Tuhan ni.
- Big Bang -
     Hari ni aku tak boleh tidur even aku ada batal baru yang printed with gambar BigBang (group korea yang aku gila skang ni...hehe). Camne nak tidur kalau diorang tengok aku kan???mestilah malu....Ermmmm....
     Apa???ok, aku tau yang aku nak cerita pasal teksi bukan BigBang ku itu. Cerita nyer begini. Satu hari tu aku nak balik ke kampus. So, dari tempat popular bagi student UiTM JB iaitu Terminal Larkin, aku amek la teksi satu patu bungkus bawak balik......POYOSSSS!!!
     Actually, aku tahan satu teksi ni. Then, dengan suara sesopan yang ada, berbekalkan wajah yang comel macam sailormoon, aku tanya larh pkcik tu....

aku : Pakcik, ke UiTM boleh???
pkcik:...........(desiran angin jew~~~~)

     Aku naik jew larh. Tetiba, ada satu kancil ni mencilok di hadapan jalan kami. Pemandunye perempuan. Sigh!!.Cuba korang teka apa yang berlaku???? that pemandu kancil tu percuma dapat maki selepas azan zohor berkumandang. Eh! ada suara rupanya pakcik ni. Ingatkan bisu atau pekak yang kronik. Sampaila ke destinasi. Aku pun tanya la soalan yang aku tak suka nak tanya...
aku: berapa pakcik???

pakcik: .....(sambil tangan menunjuk pada meter teksi...)
aku : ni pakcik....terima kasih...(sambil menggaru tapak kaki yang gatal dan melemparkan senyuman menawan bak nora danish....
     pakcik tu ambik dan yang aku dengar just deruan angin dan suara kak zam, owner warung nasi ayam penyet terbaek abad ini tu menjerit mintak order....
    Huh!!!! aku berfikiran positif masa first aku melangkahkan kaki aku yang cute ni ke dalam teksi die. Da lah langsung tak jawab salam aku, muka teging jew macam ular tercekik timun. Kerek giler pakcik ni. Baru jadi pemandu teksi yang beruniform, da nak tunjuk cam bagus. Aku bukan apa kengkawan, kita ni sesama manusia.Menghormati orang lain kalau nak kita hormat kat dia.Tak payah nak tinggi sangat hidung tu. Annoying tau!!!! 
   Kenapa ntah pkcik ni. Ntah gaduh ngan isteri muda ke, da menopous ke, ntahla...marah kat tempat lain, jangan lepaskan kat customer. Hadoiiiiii.....



nota kak senah : macam-macam ragam manusia kat dunia ni. Apa-apa pun, kita tetap kena deal with those people. Redha jew larh...sigh!

Sunday, June 24, 2012

Barakah Jumaat

Assalamualaikum awak! Mmmmm, awak jugak =P dan awak-awak...

Lepas "hujan" di entry yang lepas, entry kali ni aku bagi "pelangi" plak, hehe.....
Kenapa aku rasa yang skill menulis aku macam dah tak best...hmmm..entahla...Last friday, aku dapat makan tengahari free!!! it was awesooomeeeee!!!! (makan free meyh, mana tak awesome nyer), thanks to Norol sebab belanja.
     Cerita di sebalik makanan tengahari kami satu "negara" yang free tu ialah kerana meraikan atau majlis doa selamat tak rasmi kami kerana Norol telah pun di tabalkan menjadi NYDP or stands for Naib Yang Di-Pertua ACE di UiTM Kampus Bandaraya Johor Bahru yang "besar" ni...hehe=p....Apakah itu Ace???Rasanya ACE tu is for Accountancy Community Empire. Gempak an nama??mestilah...
Malas nak taip bebanyak. Gambar akan menjelaskan semua....Enjoiiiyyyyessss!!!!...buruk ejaan aku (-.-)"

my classmates...ada certain yang takde dalam picture ni, maybe malu atau aku tak sempat nak capture...hehe


bersama Puan Safiah yang telah belanja kitorang aiscream feveret aku...sayang puan lebih larh camni...



orang-orang dapur yang sangatla buzy...



awek ni memang nak bergambar tapi pakai camera orang lain...hampeh!

yang di raikan, Norol. Sory gambar tak terang...
 menu tengahari tu memang terbaik. Macam-macam jenis kuih Malaysia ada. Paling best mak tuk punya karipap telur. Sangat marvelous!! Nugget penuh semangat Jiji. Sandwich yang sedap. Air jagung tajaan kafe. Seronok giler!!! Semoga persahabatan yang terjalin kekal dan diberkati Allah...InsyaAllah...                                                                              

Wednesday, June 20, 2012

Dan aku sakit lagi...

Assalamualaikum blogger,
Tonight, rasa sangat down. Sesuai dengan tajuk entry kali ni, dan aku sakit lagi...
It's kinda sucks right?? YA RIGHT!! i am feel totally sucks with myself. The cerita is begini....
Semalam aku turun pergi lab kt kampus aku yang tersayang untuk membuat assignment berkumpulan with one of my group members. Sementara menunggu dia, aku pun turn on computer then as usual mesti akan ter'login' my facebook account. Unfortunately, the guy that I care punya profile picture is gambar seorang girl yang sangat cantik. Sangat sesuai dengan dia. Status relationship pun dah tukar. Aku assume yang dia dah ada new girl, die dah malas nak layan aku, or maybe tak nak kawan aku lagi. Actually, die bukan jenis lelaki yang dah bosan then leave. He is a good and kindhearted man but I'm done bro!!! I'm totally done and tired of waiting for you to look at me even just glare...

Anonymous: dah kenapa perempuan nih????baru tengok profil picture and status dah tukar, terus nak lari, and nak ngamuk. Paling tak tahan, siap deactivate account facebook bagai....ntah hape-hape!!!!

Mesti korang akan fikir that things gak kan?? Penatla, aku just nak ketenangan hidup. Aku just nak lupakan this feel. SUMPAH! aku penat gila. Penat menangis, penat memendam and penat berlakon. Just imagine, everytime aku bukak facebook yang keluar post that guy yang sangat bahagia berkomen-komen dengan perempuan lain. Diorang sometimes keluar sama-sama. Mungkin akan nampak macam aku ni perasan, perempuan gedik, perempuan yang tak tahu malu sebab just because of dia keluar dengan perempuan lain yang sebenarnya kawan dia gak tanpa ajak aku then terus aku nak kecik hati and wat assumption sendiri. Then aku menangis macam perempuan gila, sewel, hilang akal dan ntah hape-hape lagi. Itu bodoh Cik Norbaizura binti Zainun!!!! sangat bodoh!!! If aku continue camni aku akan totally screw.

Dear that guy,
Aku tak pernah mintak benda jadi macam ni. Perasaan tu datang sendiri. Aku sayang kau kerana Allah..dan andai Allah tetapkan kau bukan untuk aku dan jika Allah kehendakkan yang kita akan jauh,  aku redha, InsyaAllah aku akan rela lepaskan kau, aku doakan kebahagian kau wahai sahabat. InsyaAllah, jika panjang umurku, di murahkan rezeki, kita akan jumpa lagi...Bila??aku tak pasti tapi yang aku pasti, bila saat itu tiba, aku telah tenang. Aku telah matang. mungkin waktu itu juga kita dah bahagia dengan hidup kita sendiri yang Allah aturkan. Aku yakin aturan Allah itu yang terbaik. Aku harap gadis yang berjaya miliki hati kau takkan buat kau kecewa atau sakit macam dulu sebab kesakitan dan kekecewaan itu memberi kesan pada aku.

Perasaan aku????
Hmmmm, apa yang aku rasa is what the hell happen now??aku rasa seperti di tikam-tikam sakitnya, sebak sampai susah untuk bernafas dan semalam aku tak tidur langsung because of this...rasa macam biarlah semua tentang die aku lupa and die pun lupe semua tentang aku tapi itu memang larh mustahil. masalah takkan selesai macam tu je. Bukan salah dia. Salah aku sebab tak pernah lindungi hati sendiri. Sepatutnya hati aku hanya mencintai Allah. Air mata yang mengalir hanya rindukan syurga Allah. Aku lupa itu. Allah akan sentiasa bersama aku walau jahat mana pun aku, berdosanya aku pada-Nya. Kau lupa tu Bai!

I know that this entry kinda boring and ntah hape-hape but this is my feeling, my thought, and most important is my Blog. Aku pergi dulu.....Assalamualaikum.

notakaki: Bila takdir itu perit, bersabarlah...kerana sabar itu indah!

Friday, May 25, 2012

best mashup ever!!!



Assalamualaikum blogger sekalian...pe habaq????
So, today i would like to speak a little bit english because of this video. (tapi sure aku campoq jap ag ngan bahasa aku..hehe)
This handsome guy have already captured my heart. I just fall for him. His voice is wonderful and the song was brilliant...i just wish that one day, i will sing with him at one stage or place...love his voice like crazy...please be true...(ntah betul ke tak grammer aku ue...)
Enjoy larh ye rakyat Malaysia sekalian...aku yakin pemuzik di Malaysia boleh buat just like this or better than this...InsyaAllah, that one fine day, I'll be just like him...SWEEEETTT!!!



notakaki: berangan tak salah, asal jangan berangan sampai semua kerja tak buat...big "NO" to that, OK!

rokok dan kopiah


Assalamualaikum to all of you, hope you are in a good condition, thanks to God cause we are still alive today to kumpul all the pahala fo hereafter...
     Video ni saya share kat korang untuk diambil iktibar darinya...nice quote is "...till you start depending on the one who never dies."...its not just a quote, tak tau nak explain cmne but this video made me realize  something that you should not depending to others a lot, friends sometimes akan tinggalkan kita bila kita susah. Lebih worse lagi kawan yang tikam belakang kita. Family, yes diorang yang akan dengan kita till the very end but bila sampai janji dia pada Allah, they gonna leave us to...Allah will remain sustain...Allah yang sentiasa dengan kita even kita kekadang lupa pada Dia padahal Allah tak pernah lupa pada hambanya...i realize that...

Wednesday, May 23, 2012

Kemalangan Jalan Raya Pelajar Sekolah Islam Hidayah



assalamualaikum,
seorang sahabat aku telah kembali kepadaNya...sudah sampai janji arwah pada Allah.
Ceritanya bukanlah bagaimana arwah pergi atau siapa arwah sepanjang hayatnya tapi pemergian arwah memberi aku sesuatu...sesuatu yang selama ni aku cari.
     Aku tidaklah rapat dengan arwah. Cuma kenal dan bertegur sapa macam biasa. Aku pun bukan sekelas dengan dia tapi aku tau dan aku difahamkan arwah sangat baik dan ramah orangnya. Pemergian dia seolah-olah menyuntik sesuatu dalam diri aku.....
     Aku mula sedar yang aku telah mensia-siakan hidup aku selama 19tahun ni...Aku mula sedar yang kematian itu akan datang tanpa amaran, tanpa di jemput. Aku mula sedar itu...Alhamdulillah aku diberi peluang untuk aku sedar sebelum aku terlalu hanyut di lautan dosa yang deras...
     Subhanallah, pemergianmu wahai sahabat, memberi pengajaran pada ku, mengingatkan aku siapa aku di dunia Allah ini, mengingatkan aku yang aku ini milik Allah, tiada apa walau sebesar hama di dunia ini milik aku...terima kash sahabat, semoga engkau tenang dan damai di sana, insyaAllah, kita akan bertemu kembali di syurga Allah yang kita damba dan kita rindu...
INSYAALLAH....


notakaki: AL-FATIHAH...

Sunday, April 29, 2012

RESULT OH RESULT !!!

Salam negaraku...
Post kali ni aku nak cerita pasal result semester lepas...HAMPEH!!!
Pointer aku turun gilaaaa!!! fail satu subjek...again, aku akan amek this paper again next semester together with plenty of other subjects. Perasaan tak tahu ar nak cakap. Nak nangis pun macam tak guna. Dengan bermacam benda jadi kat aku, aku da rasa tawar, setawar air di air tawar. Terselit tongue twister sikit. Takpela, layankan je larh yek...
     Membe aku cakap, dengan masalah duit bagai semua ue, jadi salah satu punca atau sumbangan besar kepada kejatuhan aku pada zaman atau era ini. Sebenarnye tak payah nak salahkan masalah ue. Mungkin betul salah satu puncanya sebab masalah aku tu tapi semua orang ada masalah gak meyh. Kenapa semua orang tak macam aku plak?? Fikirkan di situ. Semua orang ada masalah tapi bezanya ialah cara kita tangani masalah and emosi kita. Am i right??? Absolutely...Another reason is, hubungan or relationship. "HABLUMMINALLAH" and "HABLIMMINANNAS", hubungan manusia dengan Allah dan hubungan kita sesama manusia. Aku mengaku yang aku berdosa. Aku cuba nak jadi lebih baik tapi silap aku sendiri, tak kuat, tak teguh pendirian. Ibu cakap, solat tu jaga tapi aku.....??? Mungkin aku terlalu sibuk hal orang. Mungkin perbuatan atau kata-kata aku menyakitkan orang lain. Tanpa aku sedar. Dan semua ini terjadi tanpa redha Allah. Aku mohon maaf...maaf dari hati.
     So, seperti biasa aku akan tanamkan azam untuk belajar dengan lebih bersungguh, menjadi lebih tabah dan menjadi manusia yang lebih keras hatinya. Jangan nak mengada menangis untuk sesuatu yang tak patut langsung untuk di tangisi. Aku kena kuat. Menjadi manusia yang sentiasa mendapat keredhaan Allah dalam tiap tutur kata dan tingkah laku ku,InsyaAllah...Aku nak jaga ibu and adik-adik. So, aku kena kuat. REMEMBER! kau kena kuat Bai!!! FIGHTING!!


DON'T GIVE UP!
     " Perjalanan hidup ini masih panjang, terlalu banyak ranjaunya. Kita tak tahu, mungkin sepanjang perjalanan itu di hiasi langit cerah, bunga-bunga, kicauan beburung...Atau mungkin juga di temani awan mendung, hutan yang gelap tanpa cahaya sehingga kita terjatuh tanpa amaran. Tapi janganlah kau jatuh dan terus mengalah, ada ranting pokok untuk kau berpaut atau mungkin ada tangan yang menghulur, membantu dan berjanji akan menemanimu sepanjang perjalanan yang penuh onak duri dan berliku ini. Bangun dan berdirilah dengan bangga kerana kau telah berjaya melalui ranjau itu tanpa kenal apa itu putus asa....

Saturday, April 28, 2012

my dreams ("Just The Way You Are" - Bruno Mars)


salam malaysia...
tadi explore youtube then aku jumpa this cover from this brader, Sam Tsui...aku kenal rapat dengan die taw...tak caye ke???tak caye dah....(aku kenal die tapi....die tak kenal aku langsung!!! >>>>memang nak kaki minah ni!)
     Dengar this song, with the way die perform, plus arrangement yang best....just wondering, kalau lah satu hari nanti ada seorang lelaki nyanyi this song for me and only for me, just like this, plus environment yg romantic, nyanyi dengan seikhlas hati...aku boleh mati keharuan!! so nice, so sweet and it feels so right...dengar brader ni perform camni pun aku dah boleh meleleh, apatah lagi lelaki yang aku suka, perh!! Maybe dalam mimpi jew larh but its enough klau aku dapat dengar lelaki idaman aku nyanyi just like this even just dalam mimpi...aku da bersyukur giler...

nota kaki : dengar dengan hati lain rasanya bila dengar dengan telinga saja...buka hati dan dengar>>>>sgt mengharukan...I love it so much (~_~)

Friday, April 13, 2012

KEMAAFAN = KETENANGAN????

SALAM SATU MALAYSIA!!!!!
Erkk!!! Tersemangat waja plak hari ni...Takpe la sekali sekala kita bersemangat. Bagus untuk kesihatan jasmani dan rohani. Menganjalkan kulit muka dan wajah akan kelihatan muda berseri.....bla..bla...bla...
MY MAN: Darling, you are talking nonsense my dear...to the point alright??
ehemmm!!!cubaan suara>>>>>> 1, 2, 3....
    
     Merujuk perkara di atas, benarkah dengan kemaafan kita mampu peroleh ketenangan hati dan jiwa. Sebenarnya, jiwa aku tengah kacau dengan pelbagai gangguan dalam hidup aku recently. Pasal kes perompak duit aku ue....aku lom cerita ae???ok since aku rajin, aku cerita...
     
     Pada suatu pagi yang hening, aku dengan dua tiga membe nak pergi exam MUET, exam english ue. Before kitorang pergi ke destinasi, kitorang singgah kat petrol station. Aku pun pergilah withdraw duit. Suprisely, I didn't found my ATM card. Then aku wat don't know jew larh cause tak nak emosi terganggu masa exam. Balik ue, lepas jew grab lunch dengan sorang membe, aku naik bilik then call abg bank dengan niat yang suci block my card but perkara yang sangat "menarik" terjadi...ikuti conversation aku bersama abg bank di bawah (sumpah! ayat aku poyo)

AKU: abg, saya nak report card atm saya hilang, could you please block my card??
ABG BANK: hari ni ada transaction tak??
AKU: takde, last pagi tadi saya nak keluarkan then card saya hilang...
ABG BANK: tapi ni baru ada transaction...(mase tu 5min yang lepas)
AKU: berapa ek and katne??
ABG BANK: kat terminal larkin sebanyak RM300
AKU: ........

Masa tu aku dah agak someone, cause die jew yang ada kat tempat tersebut. Aku terus ngadu kat Liya ngan Pikot. Padahal masa tu aku nak keluar dengan diorang aw. Sedih gilaaaaaa!!!! Pastu aku amek wuduk cause aku sedar yang aku lom sembahyang lagi. Masa aku nak masuk bilik, membe aku tetiba tarik aku keluar. Die cerita punya cerita then die ad target someone. Padahal aku takde cerita kat sesiapa except my sisters pasal benda ni. This membe and budak2 bilik tahu larh cerita ni tapi tak tahu yang aku syak this person. Bukan aku dengan this member je taw but one of my budak bilik pun dah target die.
     Nak lagi best?? bukan takat this RM300 but aku penah hilang RM800 before this but card atm tak hilang. Tengok entry aku tajuk "POST YANG MARAH...(-_-)" And believe me, this person jew yang tahu my pin number yang pelik. Nak lagi tak???tadi tu just appetiser, hidangan utama nye is, my member hilang RM1000 with the same method, and other member hilang RM1040 and di withdraw dekat ATM BANK ISLAM TERMINAL LARKIN!!! SO SWEETTT OF YOU!!!!
     And for the DESERT, kitorang jumpa parent die but seems like parent die tak percaya. Kitorang terus jumpa this person then asked her nicely. At first, die tak ngaku but suddenly dengan alasan yang die just nak try cause aku ada sebut my pin number in front of her, die ngaku die amek my money yang RM300. Die tak tahu kenapa die amek duit aku cause die takde masalah kewangan. But according to the CCTV, die keluarkan and amek MY MONEY using MY CARD without any doubt. Lancar, pantas and tuntas except masa die tengok fone maybe look for my pin number. Then, dengan nama ALLAH, and SUMPAH, die cakap yang die tak amek yang lain. FINE!!!but my friend ada text die. Time tu secara tak sengaja die terngaku plak. YOU'RE SO NICEEE!!!
     So, sebab tu sekarang ni aku tak tau nak wat apa. Ikutkan aku, I just want it settled down by pay back all the money that you took and I'll forgive you but I'm not sure kita bley jadi macam dulu sebab aku tak percaya kat kau lagi. But orang yang banyak bantu aku suh aku teruskan kes ni yang tergantung macam tu jew. Aku tak tau. SUMPAH! aku tak tau nak wat apa. Aku perlukan masa untuk berfikir dengan tenang so aku takkan regret later. Tengokla macam mana...aku tak janji apa-apa.

To that "pencuri",
Aku layan ko dengan sangat baik, aku jujur dengan ko, akucuba paham ko walaupun ko tak pernah paham aku. Aku terima kau apa adanya kau. Aku jaga hati ko. Aku ikhlas dengan ko. AKU SAYANG KO tapi ini yang kau balas kat aku???BAGUSSSS!!!
Aku pernah cakap kat kau, aku tak kisah kawan aku jahat mcam mana pun. Ko nak clubing??lantak ko...ko nak main perempuan, nak main lelaki, nak ganja, dadah, arak, kongsi gelap or whatever pun LANTAK KAU just JANGAN TIPU AKU AND JANGAN TIKAM BELAKANG AKU!!!!tu jew...susah ke???
Aku pun pernah cakap, jangan ganggu hidup aku. sebab aku tak kacau hidup orang. Once ko cari pasal dengan aku, aku bley susahkan seumur hidup ko and masa tu jangan cakap aku kejam sebab kau kejam dengan aku dulu.....JANGAN CARI PASAL DENGAN AKU!!!!!
Tegur aku if aku salah. Aku terima and aku cuba berubah tapi jangan buat aku ni macam manusia bodoh....Terus terang, aku fed up dengan kau, aku marah, annoying, rasa macam bodoh sebab percaya kau...."pembelit"

P/S : kau, aku, dan die tau siapa....





Sunday, April 1, 2012

SUMPAH AKU PANAS!!!!

(sick of crying, tired of trying...yes, im smiling, but inside im DYING!)
SUMPAH AKU PANAAS DENGAN SESETENGAH MANUSIA YANG BERNAMA LELAKI YANG GATAL NAK MAMPUS!!!!!
LEBIH AKU BENGANG WITH LELAKI TUA!!!! IBU AKU BUKAN JANDA BUT BALU, BAPAK AKU MATI BUKAN SEBAB AKU NAK, SO THEN KORANG NAK MENGGATAL LARH???? JUST DONT YOU DARE TO THINK THAT DAMN THOUGHT.... SO TOLONG JANGAN GANGGU KEHIDUPAN AKU, IBU NGAN ADIK-ADIK AKU....KALAU MANUSIA MACAM KO TAK PAHAM BAHASA MELAYU NOW LET ME TELL YOU THIS IN ENGLISH.
"HEY FUCKING OLD MAN, STOP DISTURBING MY FAMILY, JUST STAY AWAY FROM US, JUST KEEP THOSE DAMN "AYAT-AYAT CINTA", "AYAT-AYAT BUAYA" JUST TO FULLFILL YOUR "NAFSU BINATANG"....
KNOW WHAT, BETTER KO INGAT AKHIRAT, INGAT BINI KAT RUMAH, INGAT ANAK-ANAK, BAIK KO WAT BANYAK AMALAN BILA KO MATI NANTI, UMUR KO TAK LAMA LARH SEYH!!!!!
AKU TAK PERNAH GANGGU HIDUP KORANG, TAK PERNAH NAK TAU PASAL KORANG EVEN JUST YOUR NAME....JADI, JANGAN GANGGU HIDUP AKU!!!!! SEKALI KAU GANGGU HIDUP AKU, HIDUP KO DAH DALAM TANGAN AKU, JANGAN WAT AKU JADI GILA THEN AKU WAT KEJE GILA....
DEAR MY LOVELY AYAH,
AKAK RINDU SANGAT KAT AYAH, AKAK SELALU TANYA  DIRI SENDIRI, KENAPA ALLAH AMBIK AYAH DARIPADA AKAK TERLALU AWAL. AKAK BELUM SEMPAT BALAS SEMUA JASA AYAH....AKAK TAK KUAT AYAH NAK TANGGUNG SEMUA NI....AKAK INGAT LAGI AYAH RENUNG AKAK MASA SEBELUM AYAH PERGI, MASIH HANGAT TERASA GENGGAMAN TANGAN AYAH...SUMPAH AKAK PENAT AYAH.....KADANG AKAK RASA MACAM NAK LARI SEJAUH MUNGKIN, PERGI KAT TEMPAT YANG LANGSUNG TIADA ORANG KENAL....AKAK TAK TAU NAK WAT APA....AKAK BUNTU, AKAK KELIRU, SEMUA NI SEMAKKAN DADA AKAK....AKAK RINDU AYAH, SANGAT -SANGAT RINDU....AL-FATIHAH.....
YA ALLAH, AMPUNKAN SEGALA DOSAKU, TEMPATKAN AYAHKU DI TEMPAT ORANG YANG BERIMAN....BERIKAN AKU PETUNJUK DAN HIDAYAH MU, BIMBING AKU MENUJU REDHAMU, JAGA HATIKU, TEGUHKAN IMAN DAAN PENDIRIANKU.....BERIKAN AKU KEKUATAN, KESABARAN DAN KETABAHAN DALAM MENGHADAPI DUGAAN DAN UJIAN MU...AMIN....

NOTAKAKI: MAAFKAN AKU TERKASAR BAHASA......MAAF

AZIMAT CINTA BY BABAI

assalamualaikum dunia>>>>>>>>  (^.^)
setelah sebulan menahan perasaan yang membara nak update blog tapi tak dapat cause so buzy with all the exam paysperrrrs, hari ini aku update larh...
As usual, aku akan cakap yang i have a lot of things to say but aku tak nak taip sekarang cause aku penat isi kemahiran insaniah tadi. "Begging letter" or surat rayuan kolej pun aku tak wat lagi....(malas nyer ko ni awek!)...kenapa nak wat surat ue???cause aku terlepas tarikh permohonan kolej, takkan nak cacak kemah kat dataran kot. Tak pasal-pasal kang tercacak kepala aku dek penyapu makcik cleaner...dah macam "Final Destination" kang...Kematian yang sadis tawuuuuu...SERAM NIHHH!
For the appetizer, aku nak letak rakaman suara minah sememeh kt dalam blog aku yang tersayang. This rakaman tercipta apabila pada satu malam minah sememeh ni melalak lagu siti nurhaliza, tajuk die azimat cinta, then ad awek cute dengar, then awek cute ue request nak rakam suara this minah sememeh....minah sememeh ni nyanyila dengan penuh perasaan cause da lama die tak melalak...meroyan agaknye minah ue....so, dengar larh yew...if tak sedap korang bley mute kan atau pun afundi keluar this minah ok (^_^)...adiosss!
http://www.facebook.com/ajax/messaging/attachment.php?attach_id=3e7cece43906c2e1ea4c28d963cc6c48&mid=id.353244251394593&ext=1333209668&hash=AQD1Y8KWyiwIjffe

Thursday, February 23, 2012

im the loser!


ASSALAMUALAIKUM DUNIA,
Today’s post is not about love, will never be about feeling between boy and girl. But this post will be about family.

Setiap family of course will has a problem but this is about how we handle it right?? Actually aku nak cerita pasal masalah yang aku hadapi this time about my family. After daddy meninggal, there is no guy in my family cause adik beradik aku semua girls. So, tanggungjawab seorang lelaki yang menjaga perempuan or in other words, tugas as a father ni di take over my uncle. Segala kaum mak sedara and bapak sedara belah arwah daddy haram nak amek tau pasal anak2 sedara die but whatever...

I am so thankful that my pak lang is very bertanggungjawab person but one thing yang aku sangat pelik is about perangai die ni. Dia always bengang ngan adik2 aku padahal aku tak tau larh apa masalah adik aku dengan die. Kadang die cakap yang adik2 aku tak nak tolong atuk ngan nenek aku. Aku nak tanyalah an, ko nampak ke adik aku tak tolong atuk ngan nenek die??ko ad kat rumah ke??kalau atuk sesak nafas, semput, ko ada ke ngan die???sampai ko cakap kalau apa2 jadi kat atuk ko nak salahkan adik2 aku...pernah ko cermin diri sendiri???asyik nampak silap orang sampai silap diri sendiri tak nampak....Nampak diri sendiri sentiasa betul kan...

Ko pernah tanya aku, salah ke seorang pakcik menegur anak sedara die...tak salah tapi kena cara yang betul... aku tak cakap yang aku ni betul, baik or whatever tapi diorang adik2 aku, aku yang basuhkan taik die, aku bagi makan diorang dengan tangan aku sampai tangan aku ni jugak lah yang pernah pukul diorang sebab diorang nakal sangat...aku tau mulut adik2 aku ni jahat, kadang diorang kurang ajar, biadap, melawan orang tua tapi kita manusia kan????tiada yang sempurna, diorang remaja yang tengah nak naik, nak belajar menjadi dewasa, wajarlah diorang macam tu. Kuncinya is sabar. Manusia boleh berubah. Adik2 aku akan berubah menjadi yang lebih baik. Tapi perlu sentiasa di ingatkan. Bukan robot yang di programkan untuk membuat semua perkara tanpa mengeluh.

Aku tau diorang salah. Aku tau dan aku tak pernah menangkan diorang cuma aku nak ko cuba letak diri ko di tempat aku. Seorang kakak nak menegur adik die. This eldest sister, dah try macam2 cara supaya semua hati di jaga. Hati seorang pakcik. Hati adik2 die, nenek ngan atuk, mak sedara die. Semua hati dia nak jaga sampai kekadang die telan sakit sorang2. Brader D mungkin dah takde masa nak melayan aku. Siapa nak layan aku???aku sorang2 ko tau!!!!!!

Apa ko rasa when adik ko cakap camni kat ko dengan suara yang cukup sayu, cukup wat seorang kakak rasa die gagal lindungi adik2 die.........

“....camnilah hidup menumpang, kenapalah ayah meninggal....”

APA KO RASA????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Apa ko rasa gak bila ibu ko cakap dengan menahan sebak.......

“...ibu sorang2 kak, ibu tension tau tak, rasa macam nak bunuh diri pun ada, nak jaga anak2,nak jaga hati adik, nak jaga hati nenek ngan atuk ko......jangan sampai satu hari nanti ibu lari tinggalkan korang....”

APA KO RASA?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aku tahan sakit sorang2. Kalau betul ibu tinggalkan kitorang, aku ada siapa lagi??????aku ada siapa lagi?????ko tak faham ke yang aku sangat sakit...salah aku bila adik2 aku tak jadi seorang anak sedara yang ko harapkan????salah aku ke bila kitorang menumpang kat rumah atuk ngan nenek??? SALAH AKU GAK KE BILA BAPAK AKU MATI?????!!!!!!! Kalau semua ni salah aku, demi ALLAH, aku mintak maaf. Musibah kalau aku cakap semua ni, pergaduhan yang sangat besar akan terjadi bila aku suarakan semua ni....Jadi biar aku telan sakit ni sorang2 supaya takkan ada lagi hati yang akan sakit. Takat hati aku ni, sejuta kali sakit pun takpe, berjuta kali remuk, hancur pun takpe for ibu dan adik2 aku....


Maafkan aku sebab semua ni memang salah aku walaupun tanpa sedar
-the sememeh girl-