Tuesday, November 19, 2013

Istiadat Konvokesyen ke-79 UiTM

Hallo graduatesss!!!
Ahakksss! sesaje je nak menggedik..

Assalamualaikum sahabat!!!
     Seperti tajuk di atas, semalam telah berlangsungnya istiadat konvokesyen yang ke-79 uitm di shah alam bagi sidang kesebelas diploma perakaunan. One of the graduates is me. Semalam i'm officially graduate. Alhamdulillah, selama tiga tahun berusaha dan bersusah payah menghadapi segala dugaan, aku berjaya gak tamatkan pengajian dan menggenggam segulung diploma...sekeping diploma kot sebab aku tak gulung pun diploma tu...huhu

     Selama bergelar student ni has been a lot of things happened to me. Some of it sangat menarik dan ada gak yang sangat memerlukan kawalan emosi yang kuat. Even semua ni jadi, aku tak pernah give up. Everytime aku rasa aku tak mampu, aku cakap kat diri sendiri supaya kuat, sabar dan selalu percaya serta yakin kat diri sendiri. Alhamdulillah i made it.

     Aku bukanlah like top student ke, anugerah naib canselor or even dean list. 3pointer above pun aku tak sampai tapi aku dapat habiskan smpai aku mampu grad on time. Bagi budak pemalas macam aku ni this thing sort of macam miracle. Kalau tak kuat iman di dada maybe aku dah lame di'dismiss'kan. Mau tak nye dengan repeat paper melambak-lambak, test yang madah low marks je, di tambah plak dengan quizes yang fail semedang...fuh! (lap peluh sambil melepaskan nafas lega).

     So, janganlah pernah give up in whatever you do. Bila buat sesuatu, buat bersungguh-sungguh and always ingat kat parent. Last but not least, jangan lupa kat Allah. Kalau nak Dia jaga kita, kita mestilah jaga hubungan kita dengan Dia. Minta Dia kuatkan kita, tolong kita. Thats it!!!

    Disebalik rasa so much happy and lega terselit some feel yang tak enak untuk dirasa. hmmmm.... Tapi tak nak cerita kat this post, next la ye baru aku cerita. Sampai sini dulu this sememeh girl cerita, insyaAllah kita jumpa next time.                  

                                 xoxo: zurazainun

    

Friday, November 8, 2013

finally its happen

salam malaysia!
   Post kali lebih beremosi. Kenapa????
  
    Ingat tak pasal pk lang aku?? Kalau tak ingat korang pegi tengok balik post2 aku yang sebelum ni...
Dah ingat ke??...betul la tu..iyela, yang tu....

     OK, aku sambung blek. Aku frust plus sedih plus sadis plus annoying and whatever semua lah when my mkcik suh aku buang my cat, Putih.Aku tetap buang sebab die dah nk terjatuh gara-gara si Putih tu. Sebenarnye reaction dia yang over sebab takut kucing. Kucing tu tak salah apa pun. Aku dah buang kira settle la an. Then, dia emo ngan my adik dia hantar mesej berbaur tak puas hati. My adik pun menyirap ar then she replied the mesej dengan meluahkan rasa sakit jiwa yang selama ni di pendam. My adik called me mengadu what did just happened sambil menangis. I was hurt actually masa tu tapi aku cakap dengan my adik, just let it be. Kebetulan masa tu aku kt cyber cafe tengah online. Aku update ar status menyatakan apa yang aku rasa masa tu. Sekali my mkcik comment the status dar...die punya comment bapak marah....bla..bla..

    Dah, cukuplah ye sebab aku pun tak tahu apa kesudahan cerita ni. Masalah Pk lang dengan my youngest adik tak settle lagi and now aku dengan my mk cik plak. The point now is sekarang ni aku just cakap apa yang aku rasa without mention your name ko dah sampai suh aku buang kau dari hidup aku, selama ni korang tortured aku dengan semua mesej tu tak fikir plak. Aku diamkan je semua mesej tu tanpa sorang pun tahu. Sebab aku tak nak jejaskan hubungan korang adik-beradik. Aku telan sorang-sorang. At the end sampai satu tahap aku hampir nak bunuh diri sebab stress dengan semua masalah. When ibu dan adik-adik tahu pasal the messages, aku gak dimarah blek. Korang tak tahu semua tu kan.

   Like I said, aku mengaku that sebahagian this thing jadi memang salah aku and adik- adik and aku dah mintak maaf. Tak puas hati gak? Fine, again aku mintak maaf. Tapi, kau pernah ke mintak maaf?? Owh, aku lupa, korang tak pernah salah dan takkan pernah salah. Kau pernah tanya aku, salah ke mk saudara nak nasihatkan anak saudara dia; tak salah tapi cuba tengok diri sendiri dulu, adakah cara kau tu betul. Kau tak pernah remaja ke?? seterusnya kau fikir sendiri sebab kau lebih dewasa dan kau lebih tahu kan. Aku tak mintak harta kau ke hape ke, aku cuma mintak kau faham aku dan adik-adik. Tu je....Dengan cara mendiamkan diri tak menyelesaikan apa-apa masalah, pertahankan ego sendiri, refuse untuk bertolak ansur, takkan menyelesaikan masalah even sebesar kuman.

   Aku bukan nak menyalahkan kau tapi aku mengingatkan kau dan juga diri aku sendiri. Bila sesuatu perkara tu jadi kat kita, Allah nak kita cek balik diri sendiri, muhasabah diri kita, bukan sibuk mencari silap dan menunding jari kat orang je. Selagi nama kita manusia, kita takkan berhenti melakukan kesilapan dan bila kita khilaf, kita tidak ego dan tidak malu untuk mengaku kesilapan dan memohon maaf...

p/s : aku bukan nabi yang bersifat maksum dan aku bukan malaikat yang tak pernah khilaf...aku manusia biasa. Manusia yang banyak kekurangan. Maafkan aku jika kekurangan aku ni menyusahkan kamu. Aku tak mintak semua ni jadi. Aku tak tahu...

.